The thesis is framed within the LeNSes project (Learning Network on Sustainable energy systems, 2013-2016) funded by the EU Edulink II programme biregional with Africa, aimed at to give access to “Sustainable Energy for All” as driver to solve social-equity and gender issues, fostering sustainable development; combining promising models of Sustainable Product-Service System (S.PSS) and Distributed Renewable Energy (DRE). The thesis is co-tutored by Professor Venny Nakazibwe from Makerere University (Uganda) partner of the LeNSes project. The thesis aims at designing a Sustainable Product-Service System based on distributed energies to improve the existing eating/cooking system in Katooke Village (contributing to improve daily wellbeing). The research and design path adopted the Methodology for System Design for Sustainability (MSDS). First phase of the process has been the Strategic Analysis (SA), which describes the context and the eating/cooking system and culture in Katooke Village, Kampala, Uganda. The SA and the design activities have been conducted with the support and feedbacks of local professors. The Sustainable Product-Service System designed, named Nando’s Canteen, offers cooked food, at very affordable price to local low-income families who are in need of a safe and healthy eating/cooking system. Nando’s Canteen organises workshops in collaboration with Legacy Foundation; giving awareness on the use of renewable energies and training on making briquettes from biomass. Appliances and equipment are rented from local companies, which retain the ownership.In particular solar panels are rented from the Solar energy for Africa and stoves from UGA Stoves. This business model guarantees efficiency and competitiveness of the equipments and avoids the initial investment while improving the economic sustainability of the system. The solution reduces the risk of exposure to harmful smoke and avoids spending hours in collecting wood for cooking. Nando’s Ugandian restaurant chain, for first year, provides the Nando’s Canteen with financial back-up, infrastructure and branding. The result is a S.PSS based on the values of equity and local-empowerment: a win-win proposal combining environmental, socio-ethical and economic sustainability.

La tesi si inquadra nell'ambito del progetto lenti ( Learning Network sui sistemi energetici sostenibili , 2013-2016 ), finanziato dal programma comunitario biregionale Edulink II con l'Africa , volto a dare accesso a " Sustainable Energy for All ", come autista per risolvere social -equity e questioni di genere , la promozione dello sviluppo sostenibile ; combinando modelli promettenti sostenibile del sistema prodotto - servizio ( S.PSS ) e le energie rinnovabili distribuita ( DRE ) . La tesi è co- istruito dal professor Venny Nakazibwe da Makerere (Uganda ), partner del progetto lenti . La tesi si propone di progettare un sistema prodotto - servizio sostenibile basato sulle energie distribuite per migliorare il sistema esistente mangiare / cucinare in Katooke Village ( contribuendo a migliorare il benessere quotidiano ) . Il percorso di ricerca e progettazione ha adottato la metodologia per System Design for Sustainability ( SDS ) . Prima fase del processo è stata l' analisi strategica ( SA ) , che descrive il contesto e il sistema di mangiare / cucina e la cultura in Katooke Village , Kampala , Uganda . La SA e le attività di progettazione sono state condotte con il supporto e feedback dei docenti locali. Il sistema sostenibile di prodotto - servizio progettato, chiamato Mensa di Nando , offre cibo cotto , a prezzi molto convenienti per le famiglie a basso reddito locali che hanno bisogno di un sistema di mangiare / cucinare sano e sicuro . Mense di Nando organizza workshop in collaborazione con Legacy Foundation ; dando la consapevolezza sull'uso delle energie rinnovabili e della formazione sul fare bricchette da biomassa. Apparecchi e attrezzature sono affittati da aziende locali , che conservano i pannelli solari particolari ownership.In sono affittati dalla energia solare per l'Africa e stufe da UGA Stufe . Questo modello di business garantisce l'efficienza e la competitività delle attrezzature ed evita l'investimento iniziale , migliorando la sostenibilità economica del sistema . La soluzione riduce il rischio di esposizione al fumo nocivo ed evita di passare ore a raccogliere legna per cucinare . Catena di ristoranti di Nando , per il primo anno , prevede Mensa del Nando finanziaria con back- up , infrastrutture e branding. Il risultato è un S.PSS basata sui valori di equità e locale -empowerment: una proposta win -win che unisce sostenibilità ambientale, socio - etico ed economico .

Nando's Canteen : local eating house. A sustainable PSS, for eating in Katooke village, Kampala, Uganda, powered by sustainable and distributed renewable energies

AGRAWAL, NIKITA SUBHASH
2013/2014

Abstract

The thesis is framed within the LeNSes project (Learning Network on Sustainable energy systems, 2013-2016) funded by the EU Edulink II programme biregional with Africa, aimed at to give access to “Sustainable Energy for All” as driver to solve social-equity and gender issues, fostering sustainable development; combining promising models of Sustainable Product-Service System (S.PSS) and Distributed Renewable Energy (DRE). The thesis is co-tutored by Professor Venny Nakazibwe from Makerere University (Uganda) partner of the LeNSes project. The thesis aims at designing a Sustainable Product-Service System based on distributed energies to improve the existing eating/cooking system in Katooke Village (contributing to improve daily wellbeing). The research and design path adopted the Methodology for System Design for Sustainability (MSDS). First phase of the process has been the Strategic Analysis (SA), which describes the context and the eating/cooking system and culture in Katooke Village, Kampala, Uganda. The SA and the design activities have been conducted with the support and feedbacks of local professors. The Sustainable Product-Service System designed, named Nando’s Canteen, offers cooked food, at very affordable price to local low-income families who are in need of a safe and healthy eating/cooking system. Nando’s Canteen organises workshops in collaboration with Legacy Foundation; giving awareness on the use of renewable energies and training on making briquettes from biomass. Appliances and equipment are rented from local companies, which retain the ownership.In particular solar panels are rented from the Solar energy for Africa and stoves from UGA Stoves. This business model guarantees efficiency and competitiveness of the equipments and avoids the initial investment while improving the economic sustainability of the system. The solution reduces the risk of exposure to harmful smoke and avoids spending hours in collecting wood for cooking. Nando’s Ugandian restaurant chain, for first year, provides the Nando’s Canteen with financial back-up, infrastructure and branding. The result is a S.PSS based on the values of equity and local-empowerment: a win-win proposal combining environmental, socio-ethical and economic sustainability.
ARC III - Scuola del Design
29-apr-2014
2013/2014
La tesi si inquadra nell'ambito del progetto lenti ( Learning Network sui sistemi energetici sostenibili , 2013-2016 ), finanziato dal programma comunitario biregionale Edulink II con l'Africa , volto a dare accesso a " Sustainable Energy for All ", come autista per risolvere social -equity e questioni di genere , la promozione dello sviluppo sostenibile ; combinando modelli promettenti sostenibile del sistema prodotto - servizio ( S.PSS ) e le energie rinnovabili distribuita ( DRE ) . La tesi è co- istruito dal professor Venny Nakazibwe da Makerere (Uganda ), partner del progetto lenti . La tesi si propone di progettare un sistema prodotto - servizio sostenibile basato sulle energie distribuite per migliorare il sistema esistente mangiare / cucinare in Katooke Village ( contribuendo a migliorare il benessere quotidiano ) . Il percorso di ricerca e progettazione ha adottato la metodologia per System Design for Sustainability ( SDS ) . Prima fase del processo è stata l' analisi strategica ( SA ) , che descrive il contesto e il sistema di mangiare / cucina e la cultura in Katooke Village , Kampala , Uganda . La SA e le attività di progettazione sono state condotte con il supporto e feedback dei docenti locali. Il sistema sostenibile di prodotto - servizio progettato, chiamato Mensa di Nando , offre cibo cotto , a prezzi molto convenienti per le famiglie a basso reddito locali che hanno bisogno di un sistema di mangiare / cucinare sano e sicuro . Mense di Nando organizza workshop in collaborazione con Legacy Foundation ; dando la consapevolezza sull'uso delle energie rinnovabili e della formazione sul fare bricchette da biomassa. Apparecchi e attrezzature sono affittati da aziende locali , che conservano i pannelli solari particolari ownership.In sono affittati dalla energia solare per l'Africa e stufe da UGA Stufe . Questo modello di business garantisce l'efficienza e la competitività delle attrezzature ed evita l'investimento iniziale , migliorando la sostenibilità economica del sistema . La soluzione riduce il rischio di esposizione al fumo nocivo ed evita di passare ore a raccogliere legna per cucinare . Catena di ristoranti di Nando , per il primo anno , prevede Mensa del Nando finanziaria con back- up , infrastrutture e branding. Il risultato è un S.PSS basata sui valori di equità e locale -empowerment: una proposta win -win che unisce sostenibilità ambientale, socio - etico ed economico .
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/93193