Food security is becoming more of a global concern even for nations associated with food abundance. The future of food is present on contemporary agendas as a key for assuring a sustainable development for societies. However, the reality is that the future is foretelling numerous threats that call for unprecedented global collaboration. And as we have seen portions of the world suffering from hunger, we didn’t envision that this threat will be the concern for everyone in the coming years. The challenge encompasses many aspects: food production, food transport, food demand, and food safety. This gave more importance in the past years particularly to food production in cities through urban agriculture, as a means to face future production shortages. Although the concept is not new, new methods are investigated to meet the current cities’ needs and demands. However, the practice we can say is relatively limited. The idea is that we need to be aware of a hidden threat, and work to spread the practice of urban agriculture everywhere, starting from our everyday life encounters, to the design of our cities and buildings. Around the world we can see many examples of cities integrating urban agriculture policies in their plans. Many associations and research bodies have elaborated their efforts in methodologies and applications. Urban designers and architects are not far from this, as the integration of urban agriculture in city morphology and particularly in building fabric will be a huge contributor to the enhancement of food production in cities. Based on this fact, we will investigate the neighbourhood of Canyelles, in northern district of Nou Barris, Barcelona, as a case study of the integration of urban agriculture in an urban and architectural context. The project elaborates on the study of a social housing complex in the designed masterplan area. The goal is to arrive to a feasible integration of the practice in the proposed area on the threshold between Barcelona and the mountain Collserola, not only in a spatial way, but also in a social one, by encouraging the current residents to become:’ Locavores’, or people eating their locally grown food. The project analyses this approach and tries to highlight possible implementation on the level of the neighbourhood and on the level of the building, moving from the urban scale of the neighbourhood to the level of the building detail.

La sicurezza alimentare sta diventando più di una preoccupazione globale anche per le nazioni associate all'abbondanza di cibo. Il futuro del cibo è presente nelle agende contemporanee come chiave per assicurare uno sviluppo sostenibile per le società. Tuttavia, la realtà è che il futuro predice numerose minacce che richiedono una collaborazione globale senza precedenti. E poiché abbiamo visto parti del mondo che soffrivano la fame, non immaginavamo che questa minaccia sarebbe stata la preoccupazione per tutti nei prossimi anni. La sfida comprende molti aspetti: produzione alimentare, trasporto alimentare, domanda alimentare e sicurezza alimentare. Ciò ha dato maggiore importanza negli anni passati in particolare alla produzione di cibo nelle città attraverso l'agricoltura urbana, come mezzo per far fronte alle future carenze di produzione. Sebbene il concetto non sia nuovo, vengono studiati nuovi metodi per soddisfare le esigenze e le richieste delle città attuali. Tuttavia, la pratica che possiamo dire è relativamente limitata. L'idea è che dobbiamo essere consapevoli di una minaccia nascosta e lavorare per diffondere la pratica dell'agricoltura urbana ovunque, a partire dai nostri incontri quotidiani, fino alla progettazione delle nostre città e dei nostri edifici. In tutto il mondo possiamo vedere molti esempi di città che integrano le politiche di agricoltura urbana nei loro piani. Molte associazioni e organismi di ricerca hanno elaborato i loro sforzi in metodologie e applicazioni. I progettisti e gli architetti urbani non sono lontani da questo, poiché l'integrazione dell'agricoltura urbana nella morfologia delle città e in particolare nel tessuto edilizio contribuirà enormemente alla valorizzazione della produzione alimentare nelle città. Sulla base di questo, studieremo il quartiere di Canyelles, nel distretto settentrionale di Nou Barris, a Barcellona, ​​come caso di studio dell'integrazione dell'agricoltura urbana in un contesto urbano e architettonico. Il progetto elabora lo studio di un complesso abitativo sociale nell'area del masterplan progettato. L'obiettivo è arrivare ad una possibile integrazione della pratica nell'area proposta sulla soglia tra Barcellona e la montagna di Collserola, non solo in modo spaziale, ma anche sociale, incoraggiando gli attuali residenti a diventare: "Locavores ', o persone che mangiano il loro cibo coltivato localmente. Il progetto analizza questo approccio e cerca di evidenziare la possibile implementazione a livello del quartiere e del livello dell'edificio, passando dalla scala urbana del quartiere al livello dei dettagli dell'edificio.

El Barri de Locavore. Integrating urban agriculture in Canyelles neighbourhood, Barcelona

WAGEH, MOHAMED ADEL MOHAMED RIFAAT;KIRCHNER, ELENA;MATAR, ZEINAB
2016/2017

Abstract

Food security is becoming more of a global concern even for nations associated with food abundance. The future of food is present on contemporary agendas as a key for assuring a sustainable development for societies. However, the reality is that the future is foretelling numerous threats that call for unprecedented global collaboration. And as we have seen portions of the world suffering from hunger, we didn’t envision that this threat will be the concern for everyone in the coming years. The challenge encompasses many aspects: food production, food transport, food demand, and food safety. This gave more importance in the past years particularly to food production in cities through urban agriculture, as a means to face future production shortages. Although the concept is not new, new methods are investigated to meet the current cities’ needs and demands. However, the practice we can say is relatively limited. The idea is that we need to be aware of a hidden threat, and work to spread the practice of urban agriculture everywhere, starting from our everyday life encounters, to the design of our cities and buildings. Around the world we can see many examples of cities integrating urban agriculture policies in their plans. Many associations and research bodies have elaborated their efforts in methodologies and applications. Urban designers and architects are not far from this, as the integration of urban agriculture in city morphology and particularly in building fabric will be a huge contributor to the enhancement of food production in cities. Based on this fact, we will investigate the neighbourhood of Canyelles, in northern district of Nou Barris, Barcelona, as a case study of the integration of urban agriculture in an urban and architectural context. The project elaborates on the study of a social housing complex in the designed masterplan area. The goal is to arrive to a feasible integration of the practice in the proposed area on the threshold between Barcelona and the mountain Collserola, not only in a spatial way, but also in a social one, by encouraging the current residents to become:’ Locavores’, or people eating their locally grown food. The project analyses this approach and tries to highlight possible implementation on the level of the neighbourhood and on the level of the building, moving from the urban scale of the neighbourhood to the level of the building detail.
MARTINELLI, PAOLO
MASERA, GABRIELE
ARC I - Scuola di Architettura Urbanistica Ingegneria delle Costruzioni
22-dic-2017
2016/2017
La sicurezza alimentare sta diventando più di una preoccupazione globale anche per le nazioni associate all'abbondanza di cibo. Il futuro del cibo è presente nelle agende contemporanee come chiave per assicurare uno sviluppo sostenibile per le società. Tuttavia, la realtà è che il futuro predice numerose minacce che richiedono una collaborazione globale senza precedenti. E poiché abbiamo visto parti del mondo che soffrivano la fame, non immaginavamo che questa minaccia sarebbe stata la preoccupazione per tutti nei prossimi anni. La sfida comprende molti aspetti: produzione alimentare, trasporto alimentare, domanda alimentare e sicurezza alimentare. Ciò ha dato maggiore importanza negli anni passati in particolare alla produzione di cibo nelle città attraverso l'agricoltura urbana, come mezzo per far fronte alle future carenze di produzione. Sebbene il concetto non sia nuovo, vengono studiati nuovi metodi per soddisfare le esigenze e le richieste delle città attuali. Tuttavia, la pratica che possiamo dire è relativamente limitata. L'idea è che dobbiamo essere consapevoli di una minaccia nascosta e lavorare per diffondere la pratica dell'agricoltura urbana ovunque, a partire dai nostri incontri quotidiani, fino alla progettazione delle nostre città e dei nostri edifici. In tutto il mondo possiamo vedere molti esempi di città che integrano le politiche di agricoltura urbana nei loro piani. Molte associazioni e organismi di ricerca hanno elaborato i loro sforzi in metodologie e applicazioni. I progettisti e gli architetti urbani non sono lontani da questo, poiché l'integrazione dell'agricoltura urbana nella morfologia delle città e in particolare nel tessuto edilizio contribuirà enormemente alla valorizzazione della produzione alimentare nelle città. Sulla base di questo, studieremo il quartiere di Canyelles, nel distretto settentrionale di Nou Barris, a Barcellona, ​​come caso di studio dell'integrazione dell'agricoltura urbana in un contesto urbano e architettonico. Il progetto elabora lo studio di un complesso abitativo sociale nell'area del masterplan progettato. L'obiettivo è arrivare ad una possibile integrazione della pratica nell'area proposta sulla soglia tra Barcellona e la montagna di Collserola, non solo in modo spaziale, ma anche sociale, incoraggiando gli attuali residenti a diventare: "Locavores ', o persone che mangiano il loro cibo coltivato localmente. Il progetto analizza questo approccio e cerca di evidenziare la possibile implementazione a livello del quartiere e del livello dell'edificio, passando dalla scala urbana del quartiere al livello dei dettagli dell'edificio.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/138470