Food is a very important part of our lives and the way we consume defines our lifestyle. The food we eat has a direct impact on our health, so following a healthy and balanced diet is crucial for us. Healthy diets suggest a high consumption of fruit and vegetables because due to their high content of micro and macronutrients, they provide greater benefits for our body. Current trends push society towards a healthier and more responsible consumption. However, the increasing growth of the world population poses many problems about the future of food. It is estimated that by 2050 the world population will require 70% of extra food, and 3/5 of this request could be guaranteed by reducing food waste. According to recent data from FAO*, 1/3 of all food we produce worldwide is wasted. Food waste is generated throughout each stage of the Food Supply Chain (FSC), and these data vary based on different factors. In developing countries, waste is mainly concentrated during the production stages, due to inefficiencies in the production processes caused by economic problems. On the other hand, in developed countries, most of these wastes are produced during consumption, which accounts for about 20% of fruit and vegetable wastes only during this stage. We as consumers waste huge amounts of fruit and vegetables every year. There are many causes that influence these losses, but at the domestic level, the one with the greatest impact is that these foods are often not stored properly. According to studies, fresh foods such as fruit and vegetables are normally stored using the ‘cold chain’ throughout different stages of the FSC. This system produces the appropriate storage conditions for fresh food, through the control of temperature, humidity, air composition, and bacterial activity, among others. However, at our homes these storage conditions are poorly respected, which leads to reduce the shelf-life of these products, increasing the total amount of food waste. The home refrigerator needs to be improved, and the purpose of this project is to solve this huge challenge.

Il cibo forma una parte molto importante della nostra vita e il modo in cui consumiamo definisce il nostro stile di vita. Il cibo che mangiamo ha un impatto diretto sulla salute, quindi seguire una dieta sana ed equilibrata è fondamentale per noi. Le diete sane suggeriscono un elevato consumo di frutta e verdura perché, grazie al loro alto contenuto di micro e macronutrienti, offrono maggiori benefici al nostro corpo. Le tendenze attuali spingono la società verso un consumo più sano e responsabile. Tuttavia, la crescente crescita della popolazione mondiale pone molti problemi sul futuro del cibo. Si stima che entro il 2050 la popolazione mondiale richiederà il 70% di cibo extra e che 3/5 di questa richiesta potrebbero essere garantiti riducendo gli sprechi alimentari. Secondo i recenti dati della FAO*, 1/3 del cibo che produciamo in tutto il mondo viene sprecato. I rifiuti alimentari vengono generati in diversi fasi della catena alimentare (FSC) e questi dati variano in base a diversi fattori. Nei paesi in via di sviluppo, i rifiuti sono concentrati principalmente durante le fasi di produzione, a causa delle inefficienze nei processi produttivi causate da problemi economici. D’altra parte, nei paesi sviluppati, la maggior parte di questi rifiuti viene prodotta durante il consumo, che rappresenta circa il 20% dei rifiuti di frutta e verdura solo durante questa fase. Come consumatori noi sprechiamo enormi quantità di frutta e verdura ogni anno. Esistono molte cause che influenzano queste perdite, ma a livello domestico, quella con il maggiore impatto è che questi alimenti spesso non vengono conservati correttamente. Secondo gli studi, gli alimenti freschi come frutta e verdura di solito sono conservati facendo uso della “catena del freddo” durante le diverse fasi dell’FSC. Questo sistema produce le condizioni di conservazione appropriate per alimenti freschi, attraverso il controllo di temperatura, umidità, composizione dell’aria e attività batterica, tra gli altri. Tuttavia, nelle nostre case queste condizioni di conservazione sono scarsamente rispettate, il che porta a ridurre la ‘shelf-life’ di questi prodotti, aumentando la quantità totale di rifiuti alimentari. Il frigorifero domestico deve essere migliorato e lo scopo di questo progetto è quello di risolvere questa grande sfida.

Smart fresh Pro. Advanced preservation of fresh produce at home

PAVLYUCHOK, VASYL
2020/2021

Abstract

Food is a very important part of our lives and the way we consume defines our lifestyle. The food we eat has a direct impact on our health, so following a healthy and balanced diet is crucial for us. Healthy diets suggest a high consumption of fruit and vegetables because due to their high content of micro and macronutrients, they provide greater benefits for our body. Current trends push society towards a healthier and more responsible consumption. However, the increasing growth of the world population poses many problems about the future of food. It is estimated that by 2050 the world population will require 70% of extra food, and 3/5 of this request could be guaranteed by reducing food waste. According to recent data from FAO*, 1/3 of all food we produce worldwide is wasted. Food waste is generated throughout each stage of the Food Supply Chain (FSC), and these data vary based on different factors. In developing countries, waste is mainly concentrated during the production stages, due to inefficiencies in the production processes caused by economic problems. On the other hand, in developed countries, most of these wastes are produced during consumption, which accounts for about 20% of fruit and vegetable wastes only during this stage. We as consumers waste huge amounts of fruit and vegetables every year. There are many causes that influence these losses, but at the domestic level, the one with the greatest impact is that these foods are often not stored properly. According to studies, fresh foods such as fruit and vegetables are normally stored using the ‘cold chain’ throughout different stages of the FSC. This system produces the appropriate storage conditions for fresh food, through the control of temperature, humidity, air composition, and bacterial activity, among others. However, at our homes these storage conditions are poorly respected, which leads to reduce the shelf-life of these products, increasing the total amount of food waste. The home refrigerator needs to be improved, and the purpose of this project is to solve this huge challenge.
ARC III - Scuola del Design
23-lug-2021
2020/2021
Il cibo forma una parte molto importante della nostra vita e il modo in cui consumiamo definisce il nostro stile di vita. Il cibo che mangiamo ha un impatto diretto sulla salute, quindi seguire una dieta sana ed equilibrata è fondamentale per noi. Le diete sane suggeriscono un elevato consumo di frutta e verdura perché, grazie al loro alto contenuto di micro e macronutrienti, offrono maggiori benefici al nostro corpo. Le tendenze attuali spingono la società verso un consumo più sano e responsabile. Tuttavia, la crescente crescita della popolazione mondiale pone molti problemi sul futuro del cibo. Si stima che entro il 2050 la popolazione mondiale richiederà il 70% di cibo extra e che 3/5 di questa richiesta potrebbero essere garantiti riducendo gli sprechi alimentari. Secondo i recenti dati della FAO*, 1/3 del cibo che produciamo in tutto il mondo viene sprecato. I rifiuti alimentari vengono generati in diversi fasi della catena alimentare (FSC) e questi dati variano in base a diversi fattori. Nei paesi in via di sviluppo, i rifiuti sono concentrati principalmente durante le fasi di produzione, a causa delle inefficienze nei processi produttivi causate da problemi economici. D’altra parte, nei paesi sviluppati, la maggior parte di questi rifiuti viene prodotta durante il consumo, che rappresenta circa il 20% dei rifiuti di frutta e verdura solo durante questa fase. Come consumatori noi sprechiamo enormi quantità di frutta e verdura ogni anno. Esistono molte cause che influenzano queste perdite, ma a livello domestico, quella con il maggiore impatto è che questi alimenti spesso non vengono conservati correttamente. Secondo gli studi, gli alimenti freschi come frutta e verdura di solito sono conservati facendo uso della “catena del freddo” durante le diverse fasi dell’FSC. Questo sistema produce le condizioni di conservazione appropriate per alimenti freschi, attraverso il controllo di temperatura, umidità, composizione dell’aria e attività batterica, tra gli altri. Tuttavia, nelle nostre case queste condizioni di conservazione sono scarsamente rispettate, il che porta a ridurre la ‘shelf-life’ di questi prodotti, aumentando la quantità totale di rifiuti alimentari. Il frigorifero domestico deve essere migliorato e lo scopo di questo progetto è quello di risolvere questa grande sfida.
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