This work investigates the synthesis of some odorous compounds, specifically Lilybelle® and Calmusal® starting from citrus industry by-products (Limonene and Citral) using different biocatalytic steps as an alternative for traditional, environmentally impactful ways. Specifically, the study explores the possibility of using enzymes like ADHs and OYEs to perform some of the steps needed to complete the synthesis path. When it is not feasible to perform a specific transformation using enzymes, the most environmentally friendly available solution is chosen. This brings to a great focus on the implementation of selected reaction steps in continuous flow mode, through a comprehensive study, performed with the use of advanced equipment and modern techniques of investigation. Overall, the results are promising. The work demonstrates how the proposed approach is not only feasible but can incorporate many advantages under the environmental, but also toxicological, economical and safety point of view.

In questo lavoro è stata studiata la possibilità di produrre fragranze, in particolare Lilybelle® e Calmusal® partendo da scarti dell’industria degli agrumi (limonene e citrale) e utilizzando vie di sintesi con minore impatto ambientale in alternativa ai metodi tradizionali oggi utilizzati. In particolare, è stata studiata la possibilità di utilizzare enzimi come le ADHs e le OYEs per compiere molti dei passaggi di sintesi richiesti. Quando un determinato passaggio sintetico non era perseguibile per via enzimatica l’opzione a minor impatto ambientale è stata scelta. Questo ha portato ad un ampio studio di differenti reazioni in flusso, utilizzando strumentazione e tecniche di investigazione avanzate. In generale i risultati riportati sono promettenti ed il lavoro dimostra come l’approccio proposto non sia solo possibile ma può portare a importanti vantaggi sotto il profilo ambientale, tossicologico, economico e della salute.

A biocatalytic approach for the synthesis of Lilybelle and other fragrances starting from citrus industry by-products

ZAMBELLI, PIETRO
2021/2022

Abstract

This work investigates the synthesis of some odorous compounds, specifically Lilybelle® and Calmusal® starting from citrus industry by-products (Limonene and Citral) using different biocatalytic steps as an alternative for traditional, environmentally impactful ways. Specifically, the study explores the possibility of using enzymes like ADHs and OYEs to perform some of the steps needed to complete the synthesis path. When it is not feasible to perform a specific transformation using enzymes, the most environmentally friendly available solution is chosen. This brings to a great focus on the implementation of selected reaction steps in continuous flow mode, through a comprehensive study, performed with the use of advanced equipment and modern techniques of investigation. Overall, the results are promising. The work demonstrates how the proposed approach is not only feasible but can incorporate many advantages under the environmental, but also toxicological, economical and safety point of view.
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
4-mag-2023
2021/2022
In questo lavoro è stata studiata la possibilità di produrre fragranze, in particolare Lilybelle® e Calmusal® partendo da scarti dell’industria degli agrumi (limonene e citrale) e utilizzando vie di sintesi con minore impatto ambientale in alternativa ai metodi tradizionali oggi utilizzati. In particolare, è stata studiata la possibilità di utilizzare enzimi come le ADHs e le OYEs per compiere molti dei passaggi di sintesi richiesti. Quando un determinato passaggio sintetico non era perseguibile per via enzimatica l’opzione a minor impatto ambientale è stata scelta. Questo ha portato ad un ampio studio di differenti reazioni in flusso, utilizzando strumentazione e tecniche di investigazione avanzate. In generale i risultati riportati sono promettenti ed il lavoro dimostra come l’approccio proposto non sia solo possibile ma può portare a importanti vantaggi sotto il profilo ambientale, tossicologico, economico e della salute.
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/204686