For this thesis it will be not detailed so much the aspect of access to electricity will be given more importance to the use of biomass as an energy source for cooking food. And most modern technologies for the use of the latter. In particular it has been dealt a detailed study of improved stoves. The improved stoves can therefore be considered as an intermediate technology for the achievement of economic, social and environmental sustainability . The adoption of improved stoves , energy systems reliable , clean and affordable could help to protect the low-income segments of the population , known to be the most exposed to fluctuations in the price of primary fuels . The peculiarity of an improved stove is to have a better efficiency than the traditional way of burning the wood, and therefore this entails a saving in consumption. This has primarily an environmental impact because it lowers the CO2 production date by burning wood and consequently reduces the rate of deforestation . The other aspect to take into consideration is the social dimension . As saving time , having to procure the fuel less frequently , women and children can engage in less physical activity and more challenging in order to facilitate their social and cultural development. To the last, but not least, we should mention also the economic aspect. As families are often forced to buy the wood from markets far from equitable. So a reduction in the consumption of wood often also translates into cost savings , with the ability to invest the money saved in more re-qualifying activities. To deal in a linear and complete the topic of improved stoves has decided to start from a general description of biomass moving to its use to the improved stoves. Then completing the analysis with experimental data and scenario assumptions applied in actual projects.

Per questo elaborato di tesi si tratterà non tanto l’aspetto dell’accesso all’energia elettrica quanto più l’utilizzo della biomassa come fonte energetica per la cottura dei cibi. E di tecnologie più moderne per l’utilizzo di quest’ultima. In particolare è stato affrontato uno studio approfondito sulle stufe migliorate. Le stufe migliorate possono quindi essere considerate una tecnologia intermedia per il raggiungimento di una sostenibilità economica sociale e ambientale. L’adozione di stufe migliorate, sistemi energetici affidabili, puliti e a prezzi accessibili potrebbe contribuire a proteggere le fasce di popolazione a basso reddito, notoriamente le più esposte alle fluttuazioni del prezzo dei combustibili primari. La peculiarità di una stufa migliorata è quella di avere una miglior efficienza rispetto al tradizionale modo di bruciare la legna e questo comporta quindi un risparmio nei consumi. Questo aspetto ha in primo luogo un impatto ambientale in quanto si abbassa la produzione di CO2 data dalla combustione della legna e di conseguenza si riduce il tasso di deforestazione e. L’altro aspetto da tenere in considerazione riguarda la dimensione sociale. In quanto risparmiando tempo, dovendo procacciarsi il combustibile meno frequentemente, le donne e i bambini possono dedicarsi ad attività meno fisiche e più stimolanti per poter facilitare il loro sviluppo culturale e quindi sociale. Per l’ultimo, ma non per importanza, va citato anche l’aspetto economico. In quanto spesso le famiglie sono costrette a comprare il legno da mercati tutt’altro che equi. Quindi una riduzione del consumo di legna spesso si traduce anche in un risparmio economico, con la possibilità di investire i soldi risparmiati in attività più riqualificanti. Per affrontare in maniera lineare e completa l’argomento delle stufe migliorate si è deciso di partire da un aspetto generale sulla biomassa per poi passare al suo utilizzo nelle stufe migliorate. Completando poi l’analisi con dati sperimentali e ipotesi di scenario applicate a progetti reali.

Improved cooking stoves : state of the art, testing and case study of environmental impact for a development project in Malawi

SANTACHIARA, ALESSANDRO
2012/2013

Abstract

For this thesis it will be not detailed so much the aspect of access to electricity will be given more importance to the use of biomass as an energy source for cooking food. And most modern technologies for the use of the latter. In particular it has been dealt a detailed study of improved stoves. The improved stoves can therefore be considered as an intermediate technology for the achievement of economic, social and environmental sustainability . The adoption of improved stoves , energy systems reliable , clean and affordable could help to protect the low-income segments of the population , known to be the most exposed to fluctuations in the price of primary fuels . The peculiarity of an improved stove is to have a better efficiency than the traditional way of burning the wood, and therefore this entails a saving in consumption. This has primarily an environmental impact because it lowers the CO2 production date by burning wood and consequently reduces the rate of deforestation . The other aspect to take into consideration is the social dimension . As saving time , having to procure the fuel less frequently , women and children can engage in less physical activity and more challenging in order to facilitate their social and cultural development. To the last, but not least, we should mention also the economic aspect. As families are often forced to buy the wood from markets far from equitable. So a reduction in the consumption of wood often also translates into cost savings , with the ability to invest the money saved in more re-qualifying activities. To deal in a linear and complete the topic of improved stoves has decided to start from a general description of biomass moving to its use to the improved stoves. Then completing the analysis with experimental data and scenario assumptions applied in actual projects.
MANDELLI, STEFANO
ING - Scuola di Ingegneria Industriale e dell'Informazione
18-dic-2013
2012/2013
Per questo elaborato di tesi si tratterà non tanto l’aspetto dell’accesso all’energia elettrica quanto più l’utilizzo della biomassa come fonte energetica per la cottura dei cibi. E di tecnologie più moderne per l’utilizzo di quest’ultima. In particolare è stato affrontato uno studio approfondito sulle stufe migliorate. Le stufe migliorate possono quindi essere considerate una tecnologia intermedia per il raggiungimento di una sostenibilità economica sociale e ambientale. L’adozione di stufe migliorate, sistemi energetici affidabili, puliti e a prezzi accessibili potrebbe contribuire a proteggere le fasce di popolazione a basso reddito, notoriamente le più esposte alle fluttuazioni del prezzo dei combustibili primari. La peculiarità di una stufa migliorata è quella di avere una miglior efficienza rispetto al tradizionale modo di bruciare la legna e questo comporta quindi un risparmio nei consumi. Questo aspetto ha in primo luogo un impatto ambientale in quanto si abbassa la produzione di CO2 data dalla combustione della legna e di conseguenza si riduce il tasso di deforestazione e. L’altro aspetto da tenere in considerazione riguarda la dimensione sociale. In quanto risparmiando tempo, dovendo procacciarsi il combustibile meno frequentemente, le donne e i bambini possono dedicarsi ad attività meno fisiche e più stimolanti per poter facilitare il loro sviluppo culturale e quindi sociale. Per l’ultimo, ma non per importanza, va citato anche l’aspetto economico. In quanto spesso le famiglie sono costrette a comprare il legno da mercati tutt’altro che equi. Quindi una riduzione del consumo di legna spesso si traduce anche in un risparmio economico, con la possibilità di investire i soldi risparmiati in attività più riqualificanti. Per affrontare in maniera lineare e completa l’argomento delle stufe migliorate si è deciso di partire da un aspetto generale sulla biomassa per poi passare al suo utilizzo nelle stufe migliorate. Completando poi l’analisi con dati sperimentali e ipotesi di scenario applicate a progetti reali.
Tesi di laurea Magistrale
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/10589/87523